Eet mee: eten uit Bijbelse tijd

Op donderdag 12 oktober stonden de deuren van Eterij de Notaris open voor het Bijbels eten. Luuk Klinkert had een mooi menu samengesteld en heeft weer lange tijd in de keuken gestaan om ons te voorzien van een heerlijke maaltijd met gerechten uit Bijbelse tijden. Niet alleen is het leuk om voedsel te proberen dat je zelf niet zo vaak maakt, bij de gerechten stonden we ook steeds even stil bij de Bijbelse context. Zo aten we ‘uit de tent van de aartsvaders’ gekruide lamsspies, omdat men op vergelijkbare manier buiten vlees bereidde. Maar bijvoorbeeld ook de rode linzensoep, die eigenlijk meer bruin-groenig is dan rood, maar Esau in de Bijbel aanduidt als: “Geef mij van dat rode, dat rode daar.” Op dat rode, de kleur van de aarde, kwamen we ook nog even terug bij de salade, die daarnaast ook wit, de kleur van de hemel en groen, de kleur van nieuw leven toonde. Tot slot kregen we yoghurt, met honing, walnoten en vijgen toe. Niet helemaal volgens de regels van een kosjere maaltijd, maar wel heel lekker.
Bij het dessert vroeg ik aan mijn tafelgenoten: heeft een van jullie er toevallig aan gedacht om foto’s te nemen van de gerechten? Dat bleek niet zo te zijn. Gelukkig bleek her en der wel een enkele foto genomen te zijn, maar het beeldmateriaal van deze avond houdt niet over. Dat tekent wel hoe goed het was om zo samen met elkaar te eten. We waren te druk in gesprek om met telefoons bezig te zijn. Aan tafel met mensen met wie je eigenlijk nooit aan tafel zit, in ontmoeting met gemeenteleden die je misschien normaal alleen in het voorbijgaan groet; daar groeide de verbinding en werd de maaltijd vanzelf een religieuze maaltijd (religare=verbinden).
Suzette, bedankt voor je hulp! Luuk, je hebt ons weer een fantastische avond bezorgd. Het eten was heerlijk en je ontvangst geweldig. Bedankt!

terug

Agenda

St. Joseph

zo 19 mei 2024 om 11.00 Pinksteren

St. Joseph

zo 26 mei 2024 om 9.30

St. Joseph

zo 02 jun 2024 om 11.00

Talma State

vr 07 jun 2024 om 15.30 Heilig Avondmaal

St. Joseph

zo 09 jun 2024 om 11.00 Heilig Avondmaal

Adventskalender

 

Website

Samen maken we de website en onze Facebookpagina up-to-date en levendig!
Daar hebben we hebben we jullie inbreng bij nodig. Heeft u/ heb jij een bericht voor deze website? Een mooie foto, of moet er iets gewijzigd worden?
Stuur dan je bericht in een mail naar: websitepknheeg@gmail.com