Aan tafel: eten uit Bijbelse tijden

Een grote opkomst op donderdagavond 20 oktober in Eterij de Notaris en een fantastische maaltijd door Luuk Klinkert bereid! We namen een kijkje (of eigenlijk proefden we) van gerechten uit verschillende Bijbelse perioden. Rondom de verschillende gangen gaf ds. Annelieke Warnar wat informatie over de achtergrond van deze gerechten.
Van begin tot eind, van ei tot appel (ab ovo usque ad mala), zoals men onder Romeinse invloed zou hebben gezegd, was deze maaltijd een succes. Letterlijk, want we volgden de Romeinse volgorde, die ook nu nog in grote delen van de wereld gangbaar is: een voorgerecht van ei en een nagerecht van fruit.

Het voorgerecht bestond uit ei in pijnboompittensaus, een gerecht dat zo gegeten zou kunnen zijn tijdens de Pesachmaaltijd.
Omdat het een feest was om zo met elkaar de maaltijd te vieren, stond er lamsvlees op het menu: vlees was met name weggelegd voor de rijken en verder voorbehouden aan feestagen. 
Als bijgerecht stond een Perzisch rijstgerecht op tafel, dat volgens oude Joodse bronnen al door Daniël gegeten zou zijn. Het gerecht was zo opgemaakt, dat het ook op de kersttafel niet zou misstaan: vol symboliek van de wijzen uit het oosten. Wilde spinazie met rozijnen en pijnboompitten was het tweede bijgerecht, verbonden aan prediker, met een uitnodiging om net als Prediker je te bezinnen op het leven dat je leidt, maar ook te genieten van wat God je geeft.
Tot slot aten we een soepje van aardbeien en munt. Een heerlijke, zoete afsluiting van de avond. 

Maar het draaide niet alleen om eten. Samen eten verbindt: je kunt genieten van het eten en van het sámen eten. Het was een mooie manier om elkaar te ontmoeten en te spreken. 

Grote dank aan Luuk Klinkert en zijn medewerkers die deze heerlijke maaltijd op tafel toverden en ons zo gastvrij ontvingen!

terug

Agenda

St. Joseph

zo 21 jul 2024 om 11.00

St. Joseph

zo 28 jul 2024 om 9.30

St. Josephkerk

zo 04 aug 2024 om 11.00

St. Josephkerk

zo 11 aug 2024 om 9.30 Koffiedrinken

St. Josephkerk

zo 18 aug 2024 om 11.00

Adventskalender

 

Website

Samen maken we de website en onze Facebookpagina up-to-date en levendig!
Daar hebben we hebben we jullie inbreng bij nodig. Heeft u/ heb jij een bericht voor deze website? Een mooie foto, of moet er iets gewijzigd worden?
Stuur dan je bericht in een mail naar: websitepknheeg@gmail.com